Főzni bárki tud- francia sikk Párizs éttermeiben
"Sose engedd, hogy az alapján ítéljenek meg, ahonnan jöttél.
A korlátokat te húzod meg." (L'ecsó film)
(A cikk olvasása közben ajánlom a lent található zenét)
Bizonyára mindenki ismeri Brad Bird ínycsiklandóan valósághű, és elragadó kis mesefilmjét, a L'ecsót. Ez a mese kitűnő példa arra, hogy bárki, bármikor, származásától függetlenül megtalálhatja élete értelmét és kiteljesedhet abban. A mese főhőse, Remy a kis patkány, aki sosem adja fel álmát, hogy nagy séf legyen. Boldogan vág bele az új kalandokba és bátorsággal veszi az akadályokat, nem mond le vágyáról.
Valahol mindannyiunkban bennünk él a tehetség, az alkotás vágya, az önmegvalósítás. Alkotni, újat mutatni jó. Ha ezt el is ismerik az még annál is jobb. De amikor szavak nélkül, gesztusokkal és apró mozdulatokkal hozzák tudomásunkra, hogy tetszik amit készítettünk (legyen szó egy ízletes,forró húslevesről,amely receptjét kiválóan elsajátítottuk és esetleg még egyedivé is tettük),az az igazi siker. Sokszor elég egy apró mosoly, vagy egy "Elkérhetem a receptjét?" és mi már elolvadunk. Hogy miért? Azért, mert ösztönösen belénk van táplálva, hogy egyediek legyünk, megmutassuk miben vagyunk jobbak másoknál.
A franciák ebben utánozhatatlanok. Élvezik, amit alkotnak. Élvezik, amit esznek. Sokan kagyló zabáló népségnek nevezik őket (csak szabadon a Mr Bean nyaral című film után), mások pedig áhítoznak a főztjük után. Nos, nézzük csak meg alaposabban, mit is tudnak a franciák, amit mi nem és milyen is az igazi francia konyha?
Az új francia konyha kiáltványa
(arany szabályok,amelyeket nagyon komolyan vesznek a franciák)
1. Főzz egyszerűen, csak kulináris szempontból indokolt technikát használj! Hatásvadászat helyett törekedj az ízek elmélyítésére!
2. A húsokat, halakat, zöldségeket a lehető legrövidebb idő alatt készítsd el! A porhanyósságnál fontosabb az íz.
3. Az új konyha a piac konyhája. Csak friss, szezonális alapanyagból dolgozz!
4. Korlátozd az étlap kínálatát! Nem kötelezőek a klasszikus fogások.
5. Ne akarj mindenáron újítani, mellőzd az öncélú látványosságot!
6. Keresd az új, célszerű konyhatechnológiai műveleteket!
7. Az alapanyagokat frissen dolgozd fel, lehetőleg pácolás nélkül!
8. Kerüld a liszttel történő sűrítést, a nehéz mártásokat, a tartósítást!
9. Főzz könnyű, egészséges ételeket!
10. Légy kreatív! Fedezz fel új fűszereket, használj mindent, ami friss és ízletes!
A francia íz világ és stílus a Bourbon uralkodók alatt kezdte meg világhódító útját. A napi többszöri étkezések olykor 10-12 fogásból (is) álltak. XIV. Lajos uralkodása alatt aztán meghonosodott az a gyakorlat, hogy az ételek meghatározott sorrendben kerültek az asztalra.
A világszerte híres reggeli péksütemény, a croissant amely a franciákkal fonódott össze, valójában hosszú utat tett meg, amíg a francia pékségekbe került. Ez a finomság valójában Bécsből származik, és a város török ostroma után készítettek először ilyet; megcsúfolandó a törököket a kifli - azaz félhold - formával.Franciaországba Marie Antoinette közvetítésével került aki nagyon szerette ezt a különlegességet. Ma előszeretettel fogyasztják tejeskávéval.
A főétkezés esetében lehet modern "falatkákat" és "hagyományos" levest is enni előételnek. Mindenesetre a francia az egyik olyan nép - a magyar mellett -, amely nagy mennyiségben fogyaszt különböző leveseket. Ezen előételek között is vannak világhíres fogások. Ezek közé tartozik a bouillabaisse amely a halászléhez hasonlít, csak kicsit sűrűbb annál. Lehet előételként, vagy akár bőséges egytálételként fogyasztani.
A húsok elengedhetetlen kísérői a különféle mártások nagy választéka. A franciák egyik közkedvelt mártásalapanyaga a majonéz, amely állítólag Richelieu bíboros szakácshoz fűződik, s amit egy győztes csata emlékére nevezett el a bíboros "mahonnaise"- nek, s ami egy nyomtatási hiba révén lett "mayonnaise". A másik alapmártás a béchamel ,amely a tej - vaj - liszt hármasából áll, s amelynek számtalan variációja létezik.
A "Karamellás puding"=créme brulée története bonyolult. Ezt az ínycsiklandó édességet ugyanis több nemzet is a magáénak vallja: a franciák mellett az angolok és a spanyolok is. Tény, hogy az édességet más-más néven mindegyik országban készítették a korábbi századokban, de az is fontos momentum, hogy végül mégis a francia elnevezés lett világhírű.
A vacsora legalább 3 féle sajt és kísérő gyümölcsök fogyasztásával zárul.
Franciaország "sajt-nagyhatalom"megközelítőleg 400 féle sajtról beszélhetünk. Elég csak a Camambert-re vagy a Roquefortra-ra gondolni. Előbbi a nagy francia forradalom idején született, utóbbi pedig 1411-ben kapta meg végső formáját, amikor Nagy Károly egyezményben biztosította a város lakóit az említett sajttal kapcsolatban.
Az mindenesetre biztos, hogy a francia konyha igazán jellegzetes és minőségi alapanyagokból készítik ételeiket. Gondoljunk csak a Ratatouille filmre, hogyan tüsténkedtek a konyhában a séfek. Fő a tisztaság, a minőség, a dicséret! Döntsük el magunk,hogy ellátogatunk e Párizsba és Anthon Ego ételkritikus mintájára,beülünk -e egy kis étterembe,hogy próbára tegyük ízlelésünket és ízlésünket!
Írta: Tollas Tímea